TISSE bakery Krkonošská

Lokace Krkonošská, Praha 2
Realizace 2021-2023
Projekt 2021
Užitná plocha 165 m2
Fotografie Filip Šlapal
Autoři

Magdalena Rochová

 

Radek Jaroušek

Spolupráce
Lenka Mandelová
  Tomáš Hrubeš
 
Návrh zahrady Partero
 

Interiér pekárny v první fázi La Forme, nově TISSE, z francouzského slova paTISSErie, navazuje na realizovaný projekt našeho ateliéru rekonstrukce a dostavby secesního bytového domu Krkonošská 14 v Praze na Vinohradech. Majitel domu si přál, aby interiér prostoru s domem souzněl, proto byl náš ateliér znovu osloven.

 

Původně nebyl dům otevřen do ulice. Navrhli jsme úpravu fasád a dispozic v přízemní části, vznikly nové vstupy z ulice a nové prostory provozoven. Dům se tímto zásahem propojil s parterem ulice. Inspirovali jsme se původními historickými plány z roku 1912, kdy podobné vstupy byly navrženy, ale nebyly realizovány. Krajní okna v parteru do ulice byla protažena na úroveň vstupních dveří do domu a byla doplněna o dva schodišťové stupně. Levé středové okno bylo protaženo na úroveň podlahy místnosti. Směrem do dvora jsme nově navrhli balkónové dveře, kterými se vstupuje na zahradu s terasou se sezením hostů. Celý prostor jsme navrhli jako otevřený, kdy z jedné strany na druhou je možný průhled z ulice do zeleně dvora.

Koncept bistra s pekárnou byl zamýšlen, jako otevřený, transparentní s možností sledovat kompletní přípravy a výrobu produktů, jako jsou například croissanty, danish pastry, bagety a kváskový chleba, a to vše před zraky návštěvníků.

Z ulice se do interiéru vstoupí na mezipodestu s vyrovnávacím schodištěm do hlavního prostoru nahoru a směrem dolů do zázemí v suterénu. Hlavní prostor je funkčně rozdělen na tři části – prodej, výrobu a sezení pro hosty.

Na vstupní vyrovnávací schodiště navazuje prodejní část pekárny. Mezi výrobní částí pekárny ohraničenou skleněnými stěnami a prodejním regálem s doplňkovým sortimentem se prochází do části bistra se sezením pro hosty. V této části jsme navrhli podél dvou stěn lavice se stoly, které navazují na hmoty nábytku prodejní a výrobní části. Uprostřed je navržen zaoblený stůl se židlemi.

 

Celý prostor výroby je ohraničen výrobními pulty se skleněnými stěnami s čirým sklem do prodejní části a s ombré efektem přecházejícím do čirého skla v části sezení pro zákazníky, pro větší intimnost. Hlavní pec je umístěna na podélné stěně na hranici prodejní a výrobní částí přecházející do stěny s kynárnami a konvektomatem, vedle pece jsou umístěny police pro vystavení a dochlazení chleba. Uprostřed výrobní části je ostrůvek s dřevěnou pracovní plochou pro přípravu produktů.

 

Prodejní část je rozdělena na hlavní prodejní pult s vitrínami z čirého skla, na konci prodejní plochy je situován průchod do zázemí výrobní a prodejní části. Na zadní hlavní stěně vedle pece je umístěn pracovní pult bistra. Uprostřed prostoru prodeje je dřevěný pult pro výrobu kávy.

 

Materiálově se jedná o kombinaci terazza, dřeva, nerezu a skla. Ve výrobní části a prodejní části jsou zjemněny nerezové gastro spotřebiče propojením s dřevěnými prvky vestavěného nábytku. Na podlaze je lité terazzo, schody jsou z dubového masivu. Dřevěná masivní dubová spárovka je použita na obklad prodejního a výrobního pultu směrem do prostoru pro zákazníky. Skleněné stěny do výrobní části navazují na dřevěný obklad. Ombré efekt skel vychází z motivu „zaprášené mouky“, díky efektu je částečně vykryta výroba, ale stále zůstává součástí otevřeného konceptu bistra s pekárnou. Ve výrobní části a prodejní části jsou střídány materiály na pracovních plochách, a to dřevěné masivní desky, terazzové pracovní desky a nerezové desky podle to co jaká fáze výroby technologicky potřebuje. Nábytek v prodejní a výrobní části je kombinací nerezu a dřeva. Při vstupu do provozovny je navrženo skleněné čiré zábradlí, které neuzavírá pohledy a průhledy. V celém prostoru je navrženo osvětlení lineárními lištami s reflektory a led páskami, které probíhají jednotlivými částmi a nenarušují celkovou dispozici. Interiérem se prolíná zelenkavá barva, která vychází z původní barevnosti v secesním domě a je zde znovu použita. Veškerý nábytek je navržen na míru. Židle jsou od skvělé finské firmy Nikari. Důležité bylo pro nás navržení označení provozovny kolmou výstrčí, která byla autorsky do detailu zpracována.

Pekárna je také zajímavá tím, že zde spolupracuje a přátelí se mnoho národností a vytváří zde multikulturní prostor. Tím doplňují celkovou kosmopolitní atmosféru Vinohrad.

 

                                              

 

 

 

 

Zobrazit celý text